Erturgut Sanat ailesi olarak bu hafta sizler için hazırladığımız kültür sanat turuna hazır mısınız?

Her gün sanat merkezimizde sohbetini yaptığımız sanata ve kültürel etkinliklere dair gelişmeleri derlediğimiz bu yazımız için hazırsanız hemen bir kahve kapın ve okumaya başlayın.

Sadece Parmaklarla Yapılan Sanat

Kültür sanatta bu hafta
Kültür Sanat Haberleri

1984’te Seattle’da doğan Iris Scott, ellerini bir fırça gibi kullanıyor. Sanatçının annesi piyano öğretmeni, babası ise marangozdur. Iris de annesi gibi parmaklarını kullanmayı tercih etti, fakat piyanoda değil, tuvale dokunarak.

Doğayla iç içe büyüyen Scott, doğayı gözlemleyerek hayal gücünü geliştirdiğini belirtiyor. Küçükken yaz tatillerini kilden ve çamurdan
tasarlayarak geçirirmiş ve el becerilerini bu şekilde geliştirmiş.

Şimdi ise bir çift eldiven giyerek dokunduğu her noktayı renklendiren Scott’a “Gökkuşağının Yunan Tanrıçası” ünvanı verildi.

Iris Scott, resim sanatına önce hipergerçekçi olarak başlamıştır. Bununla ilgili olarak da gerçeği taklit etmenin en iyi öğrenme yöntemi olduğunu söylüyor. Doğayı gözlemleyerek ve gördüklerini taklit ederek resim sanatının tüm kurallarını öğrendi.

Ardından üniversite eğitimi sırasında da kömür, pastel, suluboya, yağ, akrilik gibi boya malzemelerinin kullanım şekillerini öğrendi. 2010 itibari ile de elleriyle resimler çizmeye başladı ve hayranlık uyandıran eserler ortaya koymakta.

Akbank Sanat Kısa Film Kanalı

Akbank sanat kısa film kanalı
Akbank Sanat

Akbank Sanat, Akbank Kısa Film Festivali kapsamında kısa filmleri internet ortamına taşıyor ve online izlenmesini sağlayacak yeniliklere imza atıyor.

Kısa filmleri izlemek için tıklayınız.

Akbank Sanat’ın Youtube hesabı üzerinden oluşturulan Kısa Film Kanalı ile sinemaseverler birbirinden güzel, ödüllü, yerli ve yabancı kısa filmlere erişim imkanı bulacak.

Akbank Kısa Film Festivali, 16 yıldır kısa filmin sinemadaki öncü rolünü vurgulayarak düzenleniyor. Geçtiğimiz yıl 74 ülkeden toplam 2.217 kısa filmin başvurduğu festival, Ulusal Yarışma ve Uluslararası Yarışma’nın yanı sıra birçok gösterim bölümünden oluşuyor.

Festival bu yılki ödül için ise kısa filmleri online platforma taşıyarak daha geniş kitlelere ulaşmasını hedefliyor.

Aralarında Gökalp Gönen’in ‘Avarya’, Daria Kashcheeva’nın ‘Daughter’, Zeynep Köprülü’nün ‘Orada’, Sinan Kesova’nın ‘Hinterlant’, Alican Yücesoy’un ‘Taş’, Mohammad Hormozi’nin ‘Inner Self’, Ragıp Türk’ün ‘Tor’ ve Murat Çetinkaya’nın ‘Sonsuz’ filmi gibi önemli kısa filmlerin bulunduğu 8 filmlik seçki Türkçe altyazı seçeneği ile Akbank Sanat Youtube Kısa Film Kanalından izlenebilecek.

Metal Müzik Dinleyicileri Daha Mutlu

Kültür Sanat güncer haberleri
Metal Müzik

Müzik türleri ve psikolojik etkileri üzerine birçok araştırma var ve çoğunlukla benzer sonuçlar alınsa da, bu son araştırma ilginç bir sonucu işaret ediyor.

1980’li yıllarda büyümüş 377 kişi ile yapılan bir araştırma yakın zamanda Self Identity dergisinde yayımlandı.

Bu araştırmada, 1980’lerde büyüyüp sıklıkla metal müzik dinleyenlerin şu an hayatlarından son derece mutlu oldukları, mutlu bir hayat sürdükleri ve psikolojik desteğe ihtiyaç duymadığı sonucuna ulaşıldı.

Metalcilerin kendi aralarında bir sosyal grup/topluluk olması ve toplulukta daha büyük olanların, gençleri hayattaki aşırılıklardan koruyor olmaları bu sonucun bir etkeni. Araştırmadan çıkan bir diğer sonuç ise, intihara yatkınlığın en az olduğu grubun yine metal müzik dinleyenler olması.

Hayatı uçlarda yaşasalar da bu toplulukta herkes birbirinin iyiliğini düşünüyor ve birbirini koruyor.

Müzikonomi Çıktı

Sadece sanat değil ekonomi
Müzikonomi

Alan B. Krueger tarafından yazılan Müzikonomi çıktı. Obama döneminin ekonomi baş danışmanı ve iktisat profesörü olan Krueger, müzik endüstrisinin çeşitli yönlerinin fotoğrafını çekerken, buradan yola çıkarak dünya ekonomisine dair önerilerde bulunuyor.

Tüm dünyayı sarsan bu salgın, müzik endüstrisini de değiştirecek gibi gözüküyor.

“Canlı müzik bir daha eskisi gibi olacak mı? Bu dönemde insanların ne kadarı bir araya gelerek eğlenmek isteyecek?

Evden yapılan canlı yayınlar ve bu yayınların çoğunlukla “bedava” olması, dinleyicinin/izleyicinin kafasında performansın anlam ve önemine dair bir erozyona yol açacak mı? Müzisyenler, teknisyenler, ışıkçılar nasıl para kazanacak?

Müzik, dünyanın en ucuz şeyi olmaya devam mı edecek, yoksa daha da mı ucuz olmalı? Peki müziksiz bir dünyayı birkaç gün deneyimlemek, acaba toplumun geri kalanına başka bir fikir verir miydi?

Ve herkesi farklı farklı vuran bu salgın sırasında, müziğin bize nasıl güç, şifa ve dayanma gücü verdiğini bir kez daha görmedik mi?” gibi sorulara Krueger’dan teşhis ve öneriler geliyor. Dünya müzik çevreleri de bu soru ve sorunları gündeme getirmenin yollarını arıyor.

Spotify’den Spor Yapanlara Özel Müzik Listeleri

Spotify'den yeni listeler
Spotify

Spor yaparken müziğin performansımızı arttırdığını ve gevşememize de yardımcı olduğunu biliyoruz. Dijital müzik platformu Spotify’da halihazırda bulunan spor çalma listelerine alternatif olarak kişiye ve antrenmana özel müzikler sunacak.

Spotify’ın yeni açtığı interaktif web sitesi aracılığıyla “Soundtrack Your Workout” adıyla bu özellik kullanıcılara sunulacak. Bu sayfa, dinleyicilere antrenman ve tercihlerini tanımlamanın ardından çalma listesi oluşturma olanağı sağlıyor. Bu listelere podcast eklemek de mümkün.

Egzersiz seçiminin ardından kiminle (tek, arkadaşlarla, sevgiliyle, evcil hayvanla gibi) spor yaptığınızı seçmeniz gerekiyor. Ardından his seçimi (hazır, motivasyon gibi) geliyor. Son olarak ise müzik türü seçiliyor ve kısa sürede çalma listeniz hazır halde sunuluyor.

Daha Fazla Kültür Sanat Haberleri İçin Takipte Kalın

Bu ve benzeri haberler her gün devam ederken Erturgut Sanat Merkezi olarak biz de bu pandemi sürecinde her türlü önlemimizi alarak, sanata gönül veren ve ister piyano ister şan ya da bateri öğrenmek isteyen öğrencilerimize en güvenli ortamı sunuyoruz.

Eğer siz de Erturgut Sanat Merkezi ailesinin bir parçası olmak ve öğrenmek istediğiniz enstrümana bir adım daha yaklaşmak istiyorsanız hemen bizlere msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden yada 0 507 95 96 333 No’lu telefonumuzdan ulaşabilirsiniz.