Gitarda Şarkı Öğrenme

Bugün sizlere gitarınız ile nasıl şarkı öğrenebileceğinizi açıklayacağız. Eğer bir şarkıyı gitarınız ile çalmak istiyorsanız yapmanız gereken başlıca şeyler vardır ve biz bu yazıda bunların hepsini derledik.

Gitarda-Şarkı-Öğrenme-Yolları

Bu yazıda bulabileceğiniz konular şunlardır;

♦ Gitar İle Şarkı Nasıl Öğrenilir?

♦ Gitar İle Şarkı Öğrenilirken Sıklıkla Yapılan Hatalar

Dilerseniz sizleri için hazırladığımız “Gitarda Şarkı Öğrenme Yolları” isimli yazımıza geçelim.


Gitar İle Şarkı Nasıl Öğrenilir?

Gitar-İle-Şarkı-Nasıl-Öğrenilir

Gitar ile şarkı öğrenme konusu herkesin kafasını karıştıran bir konudur. Genel algı bu konunun cevabını ezberlemek olarak vermiştir fakat bu konu bu kadar basite indirgenmemesi gerekilen bir konudur. Bir enstrüman ile bir parçayı çalmayı öğrenmek yeni bir dil öğrenmek gibidir ve o dili güzel konuşmak için sürekli muhabbet etmek gereklidir. Dolayısıyla gitarda bir parçayı öğrenmek için devamlı olarak öğrenmek istenilen parça çalışılmalı ve pratik yapılmalıdır. Dilerseniz bir gitarınız ile şarkıyı öğrenmek için uygulayabileceğiniz çalışma yöntemlerini madde madde açıklayalım;

  • Öncelikle çalmak istediğiniz şarkıyı en az 10 kere dinlemeli ve bir 10 kere daha sadece gitarına dikkat ederek dinlemelisiniz. Sonuçta öğrenmek için öncelikle nasıl yapıldığını ve yapılma varyasyonlarını kavramanız gerekmektedir.
  • Şarkıyı ve gitarını yeterince dinledikten sonra, gitarının nasıl çalındığını görebileceğiniz bir kaynak bulmalısınız. Türkiye’de sıklıkla çalınan şarkıların gitar akorlarını ve gitar tablarını sitemizde düzenli olarak paylaşıyoruz. Sitemizdeki gitar akorları paylaşılan kısma gitmek için “Gitar Akorları“na, gitar tablarına erişmek için “Gitar Tabları“na tıklamanız yeterlidir. Ayrıca bu yazılarda, gitar ile bu tabları/akorları nasıl çalabileceğinizi de anlatıyoruz.
  • Kaynağa ulaştıktan sonra yapmanız gereken ilk şey incelemek, çalınma düzenini ve akorları/notaları anlamak. Bunu yapmadan çalmaya kalkarsanız öğrenme sürecinizi gereksiz bir şekilde uzatmış olursunuz. Bir şarkıyı çalmadan önce dizilimine ve şarkının trafiğine bakmalısınız.
  • Şarkının trafiğini anladıktan sonra yapmanız gereken şey gitarınızı elinize alıp çalmaya çalışmak. Gerçekten doğru çalana kadar çalışmak. Eğer hata yaparsanız o hatayı çözüp başarmaya çalışmak.
  • Eğer hata yaparsanız, baştan çalıp o hatayı çözmeye çalışmak yerine, şarkının o kısmını devamlı olarak açıp hatayı çözmelisiniz. Genelde gitaristlerin yaptığı hatalardan biri budur, hatanın olduğu yere kadar tekrar tekrar çalmak fakat bu sizin işinizi sadece zorlaştırır. Hatayı çözdükten sonra tekrar tekrar çalmakta bir problem yoktur fakat hata olan bir yer varken tekrar tekrar çalmak, o hatayı tekrar tekrar yapmanız hariç hiç bir şeye yaramaz.

Hazır hatalardan bahsetmişken dilerseniz gitarda şarkı öğrenirken sıklıkla yapılan hatalara bir bakalım.


Gitarda Şarkı Öğrenirken Sıklıkla Yapılan Hatalar

Gitarda-Şarkı-Öğrenirken-Sıklıkla-Yapılan-Hatalar

Gitaristlerin bir şarkı öğrenirken yaptığı çok fazla hata bulunmaktadır. Bu hatalardan en az bir tanesini yapıyor olduğunuza eminiz fakat bu hatalar düzeltilmeyecek hatalar değildir, biz bu sebepten dolayı buradayız. Dilerseniz bu hataları ayn şekilde madde madde açıklayalım;

  • Hızlıca öğrenmeye çalışmak. Gitaristler genelde aceleci olurlar ve yaptıkları hataları görmezden gelmeye çalışırlar. Şarkıların bazı yerleri yıllarca hatalı olarak çalınır ve yıllar sonra düzeltilmeye karar verilir. Fakat bunun önüne erkenden geçebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken şey hatanızı farkettikten sonra doğrudan düzeltmeye ve kas hafızanıza doğru yer etmesine çalışmak.
  • Zor olan kısımları atlayıp kolay bir şekilde çalmaya çalışmak. Bunu çoğu gitarist yapar, solo kısmından bir kaç notayı eksik basar ya da akorları yanlış basar, ses kısmen doğru çıkar ama kısmen. Bu konuda yapılması gerekilen şey çok çalışmak olacaktır. Eğer bir şarkının tek bir notasını bile çalamıyorsanız, o nota çalınabilene dek orayı çalışmalısınız.

  • Gitar Tekniği

Çoğumuzun kafasında yaz geldiği zaman plajlarda gitar çalmak vardır gitar eğitime başlamadan önce. Tabi ki planlar güzel ancak teknik bilgiye çok iyi bir şekilde sahip olmak gerekir.Sol el teknikleri(legato,slide,trill,acelerando),sağ el teknikleri(arpej,ritm,trando,apoyando,tremolo)gitara başlangıçta mutlaka büyük bir rolü vardır.

Temel teknikler oturduktan sonra şarkı çalımına geçilmeli,yavaş ve sık çalışılmalıdır.


  • Şarkı Çalımı

Gitarda çalınan şarkıların öncelikle eğitmenler tarafından kişinin seviyesine uygun bir şekilde seçilmesi gerekir Gitarda çalınacak şarkının doğru bir şekilde icra edilmesi için akor ve şarkının ritmini bilmek gerekir.Eğer ki Gitarda eser çalınacaksa notalara çok iyi hakim olmak gerekir.Özellikle rönesans dönem şarkıların çalışılması nota okumanızı oldukça geliştirecektir.

Özellikle gitarda çalıp söylenebilecek çok iyi gitar şarkıları mevcuttur.Tabi bu konudan kastımız “Akdeniz akşamları”değildir:))).Tarkan,Sıla,Ersay Üner gibi sanatçıların şarkıları tek gitar ile çalıp söylemeye oldukça müsaittir.

Şarkı çalarken başlangıç için kolay akorlu şarkılara göz atmamız gerekmektedir.Örneğin; Ersay Ünerden “Tatlım” isimli şarkı oldukça güzel ve çalımı kolaydır.Başka bir örnek verek olursak eğer ki Tarkandan “Dön Bebeğim” isimli parçayı çalışmak söyleyip çalabildiğimiz zaman bizimde gitara karşı olan motivemizi yükseltecektir.


  • Akorlar

Akorlar herharlde bu makalenin en önemli konusudur. Eğer ki temel akorlara çok iyi hakim olursak kolay gitar şarkıları çalabiliriz.Gitarda 1.pozisyondaki temel akorları öğrenmeniz sonucunda bir çok şarkı çalabilirsiniz.Bir çok şarkı çalmanız durumunda kolay gitar şarkıları seviyesinde besteler bile yapmanız mümkündür.Aşağıdaki Tabloda 1.pozisyon akorları bulunmaktadır.

En az 3 sesin bir araya gelip tınlaması ile oluşan ses topluluğu müzikte akor olarak adlandırılır. Akorlar sadece 3 sesi değil 3 ten fazla sesi de barındırabilirler. Gitar gibi çok sesliliğe uygun enstrümanlar akor basmak ve çalmak için çok uygun müzik aletleridir.

Gitar akorları, gitar çalmaya başlayacak kişiler için en temel etkenlerden bir tanesidir. Bir vokale eşlik etmek için ve ya başka bir enstrümana eşlik etmek için akorları, akorların adlandırılışını ve tabi ki nasıl basıldıklarını bilmek en önemli konudur. Eğer yapabiliyorsak bir akoru en az iki farklı şekilde basabilmeli ve akoru basarken dokunduğumuz perdelerde ki sesleri tanımalıyız.

Akorları temel olarak ayırmak gerekirse bunları majör ve minör olmak üzere iki başlık altında toplayabiliriz. İlerleyen zamanlarda 7’li akorlar başta olmak üzere 6’lı 9’ dim, aug gibi akorlar da işin içine dahil olacaktır. Öncelikle bilmemiz gereken akorlar açık pozisyon akorlarıdır. Açık pozisyon akorları olarak adlandırılan akorlar basarken boş tel bırakılan akorlardır. Açık pozisyon akorlarının yanında bareli akorlarında bilinmesi gerekmektedir. Bareli akorlar öğrenmesi zor olan akorlar olmasına karşın öğrenim sonrası çalım kolaylığı sağlayan güzel akorlardır.


  • Açık Pozisyon Akorları

C—–D—–Dm—–E—–Em—–G—–A—–Am

Akorlar isimlendirilirken öncelikle notanın hangi nota olduğuna bakılır. Sonrasında ise yanında küçük m harfi var mı yok mu diye bakılır.  Küçük  m harfi varsa akor minör yok ise majör akorudur. Majör ve minör akorlar içerisinde üç ses bulundurur ve bu üç ses birlikte çalınarak akor oluşturulur. Tüm tonların bir majör ve bir minör akoru bulunmaktadır.

Tüm gitar akorlarını öğrenmek bir gün gibi bir sürede olmamaktadır. Düzenli çalışma ile geliştirilebilecek bir disiplin işidir.


Yukarki tabloda çizilmiş olan tüm temel akorları çalmamız gerekir.Bu akorları çalarken özellikle bareli akor olan F(Fa Majör) akoruna dikkat etmemiz gerekir.Çünkü Fa Majör Akoru çalımı bareli olduğu için oldukça zordur ve güç ister.Kolay gitar şarkılar çalabilmek için bareli akorlarıda çok iyi çalışmamız gerekir.

En temel gitar akorları yukarıda görüldüğü gibidir. Akor çalışmalarını  Em-E-Am-C-G-Dm-D-A sırasıyla yapmak kişiye çalım esnasında büyük kolaylıklar sağlamaktadır.


  • Akorlar basılırken tüm parmaklar gitar klavyesine kalıp halinde oturmaktadır. Parmaklar sırasıyla koyulmak yerine hepsi aynı anda birlikte basılmalıdır.
  • Akorları basarken parmaklarımızın uç kısmıyla dik olarak basmalıyız ve parmaklarımızı diğer tellere değdirmemeye dikkat etmeliyiz.
  • Akor çalışırken baş parmağımızı gereğinden fazla kasmamalıyız.
  • Tellere tek tek dokunup tüm seslerin temiz çıktığından emin olmalıyız.
  • Aceleci davranmamalıyız.
  • Çalım kolaylığı için bileğimizi önde tutmalıyız.

Akorları öğrendikten sonra arpejleri ve ritim kalıplarını da öğrenmeliyiz.


  • Notalar

Şarkı soloları ya da klasik müzikler için notaları çok iyi bilmek gerekir.Gitar notaları şarkı çıkartmak için en iyi yöntemdir ya da kulaktanda şarkıların melodileri çıkartılabilir.


  • Gitar İle Çalınan Kolay Şarkılar

Ah Bu Ben
Cem Özkan – Dön Bana
Badem Sen Ağlama
Bulutsuzluk Özlemi – Sözlerimi geri alamam

Yukarda verilmiş şarkılar gitarla söylenen şarkılar grubunada girer.3 akorlu şarkılar ile repertuar çalışmalarına başlayıp gitara olan enerjimizle doğru oranlı güzel bir repertuar oluşturabiliriz.İlk yapılan çalışmalarda şarkıların kolay akorlar ile çalınması gerekir.

Bir diğer konu gitar akorları ve ritmleridir. Gitar akorları yanı sıra ritmlere çok iyi hakim olmak gerekir.Sağ el tekniğinin en iyi olması gereken konudur ritm.3/4,4/4,6/8 gibi şarkılara temel olarak ritmlerle eşlik edilebildikten sonra zor ritmlere geçilmelidir.


  • Akor Çeşitleri

Majör Akorlar
Verilen temel sesin üzerine Büyük 3 lü, bulunan temel ses üzerine ise Küçük 3 lü eklenmesiyle oluşan duyulduğunda hissiyat olarak eğlence mutluluk sevinci anımsatan akordur.

Minör Akorlar
Verilen temel ses üzerine Küçük 2 li, bulunan sesin üzerine ise büyük ikili eklenmesi ile oluşur.Duyulduğu zaman hüzünlü tınlar.

7 li Akorlar
7 li akorlar bastığımız akorların temel seslerine 7 ci sesinde eklenmesiyle oluşur.7.ses temel sesin 1 öncesi olduğu için oldukça gergin tınlar.
Kendi içlerinde temel olarak; maj 7, dominant 7 ve minör 7 olarak ayrılırlar

9 lu Akorlar
9 lu akorlarda genellikle kurulmuş majör yada minör akorların üzerine 7 ve 9. ses eklenmesiyle oluşur.Oldukça tansiyonlu tınlar.
Tonu minör olan parçalarda genellikle 1.derece ve 4.derecede kullanılırlar.Etnik ya da jazz müziğinde oldukça sık rastlanan bir akordur.Gergin tınladığı içinde her yerde çok kullanılmaması gerekir.


  • Bir Şarkının Akorları Nasıl Bulunur

Bir şarkıyı gitarda çalabilmek ya da akorlarını bulabilmek için çok iyi bir şekilde ton bilgisi bilmeniz gerekmektedir.Örneğin do majör bir tondaki dereceleri düşünelim

1.Do Majör

2.Re Minör

3.Mi Minör

4.Fa Majör

5.Sol Majör

6.La Minör

7.Si Dim

Yukarda verilen dereceler do majörde yer alan tüm derecelerdir.Özellikle bir şarkıyı çıkartırken şarkının tonunun hangi derecede ne akorları aldığını bilirsek eğer ki o şarkının akorlarını rahatlıkla kulaktan bulabiliriz.

[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]