Enstrüman eğitimi, şan eğitimine fayda sağlar mı? Dünyada opera alanında ün kazanmış sanatçıların büyük bir çoğunluğunun iyi seviyede enstrüman çalıyor olmaları, hatta orkestra şefliği yapıyor olmaları yalnızca bir tesadüf mü?  Bunun yanı sıra şan eğitimini olumsuz yönde etkileyen enstrümanlar da olabilir mi? Enstrüman eğitiminin şan eğitimiyle buluştuğu ortak noktalar neler olabilir?

Ve daha pek çok soru…

Bu yazdıklarımız sizin de aklınızın köşelerinde gezen sorulardan bir kaçı belki de… Kim bilir?

Erturgut Sanat bilir:)

Sizin için bu yazımızda Enstrüman eğitimi ve ses eğitimini bir arada tartışacağız ve sorularımıza tatmin edici cevaplar arayacağız… Ne duruyoruz, haydi başlayalım!

Sanat Eğitimi

Eğitim dendiğinde “bireyleri belli amaçlara göre yetiştirme süreci” yahut “bireylerin davranış biçimlerini değiştirme süreci” akla gelen ilk tanımlar olur genelde… Oysa eğitimi, süreç içinde yapılacak olan davranış değişikliklerini, “kişinin kendi yaşantısına uygulanma ve kalıcı izler bırakma” deneyimi olarak değerlendirebilirsek eğitim tanımında bireyin kendisine yani bireyin zevklerine, yaşam tecrübesine, karar mekanizmalarına da yer açmış oluruz ki bu da sanatın özgünlüğüne olanak tanır.

Öğretim ise eğitimin, genellikle okul ortamında planlı, programlı ve sistemli bir şekilde yürütülmesidir. Öğrenmeden kasıt ise; “bireyin olgunlaşma düzeyine göre yaşantıları aracılığıyla ya da çevresiyle etkileşimi sonucunda yeni davranışlar kazanması ya da eski davranışlarını değiştirme sürecidir” diyebiliriz…

Peki Sanat Eğitiminden Kasıt Nedir?

Ses Eğitimi

Sanat eğitimi; plastik sanatlar eğitimi, dramatik sanatlar eğitimi ve fonetik sanatlar eğitiminden oluşur. Eğitim ve sanat eğitimi kapsamında müzik eğitimi de bu kültürlenme süreci içinde “bireye kendi yaşantısı yoluyla amaçlı olarak belirli müziksel davranışlar kazandırma, müziksel davranışlar değiştirme ve geliştirme süreci” olarak tanımlanabilir.

Müzik eğitiminin de üç ana türü vardır. Bunlar; genel, özengen, mesleksel müzik eğitimidir. Genel müzik eğitimi, her düzeyde, herkese yönelik olarak gerçekleştirilen müzik eğitimidir. Özengen müzik eğitimi, müziğe ve müziğin belli bir dalına özel ilgi duyanlara yönelik gerçekleştirilen müzik eğitimidir. Mesleki müzik eğitimi ise müzik alanını veya bu alanın belirli bir dalını meslek olarak seçmek isteyen bireylere uygulanan müzik eğitimidir.

Schleuter’e göre bir çalgıyı öğrenme süreci, çalgıyı çalma becerisini gösterebilmek için bir takım becerilerin sistematik olarak kazanılmasından oluşmaktadır. Enstrüman Eğitimini; Enstrüman icrası ve hâkimiyeti için beklenen teknik ve müzikal davranışları insan anatomisine en uygun şekilde geliştirmeyi amaçlayan müzik eğitimi süreci olarak tanımlamak mümkündür.

Enstrüman Eğitiminin Ses Eğitimi Üzerinde Olumlu Etkileri

Ses Eğitimini; Şarkı söyleme sanatında müzikal davranışları geliştirmeyi amaçlayan sanatsal ve teknik çalışma süreci olarak tanımlamıştır. Bu tanıma ses eğitiminde en doğru tekniğin, en doğal olanı yakalama düşüncesiyle; -müzikal davranışları insan anatomisine ve fizyolojisine uygun bir şekilde geliştirmeyi amaçlayan müzik eğitimi süreci- vurgusunu eklemenin önem arz ettiğini söylememiz gerekir.

Enstrüman Eğitiminin Ses Eğitimi Üzerindeki Etkileri

*Ancak bu aşamada belirtmemiz gereken bir nokta da ses eğitimi alanında pek çok araştırma ve hatta uygulama yapılmış olmasına rağmen “Enstrüman Eğitiminin Ses Eğitimine Etkileri” alanı ne yazık ki oldukça sınırlı tutulmuş olmasıdır.

Oysa ki Güzel Sanatlar Liseleri yahut konservatuarlarda ya da sanat merkezlerinde enstrüman eğitimi almış olan bireylerin, eğitimleri başlayana kadar hiç enstrüman eğitimi almamış olan bireylere kıyasla ses eğitimini daha iyi algılayabilecekleri, müziği daha rahat özümseyebilecekleri,“ensemble”(birlikte çalma söyleme)çalışmalarında zorluk çekmeyecekleri, enstrüman eğitimleri sırasında yaptıkları nefes ve postür(duruş) çalışmalarını doğru olarak uygulayabilmişler ise solunum kaslarını kullanma açısından da ses eğitimlerini olumlu etkileyebileceği ve bu nedenlerden ötürü enstrüman çalmanın ses eğitimine fayda sağlayabileceği yönündedir. Ve bu tezin müzik teorilerinde ve sanat icra eğitiminde aktarılması zaruridir.

Peki aynı anda ses ve enstrüman eğitiminin yan etkileri olabilir mi? Evet, olabilir.

Enstrüman Eğitiminin Ses Eğitimi Üzerinde Olumsuz Etkileri

Enstrüman eğitiminin ses eğitimi üzerinde olumlu etkilerinin olabileceği gibi olumsuz etkilerinin de olabileceğini göz ardı etmemek gerekir . Bu anlamda ses eğitimine başlamadan önce enstrüman eğitimi almış ya da ses eğitimi ile aynı zamanda enstrüman eğitimi almaya başlamış olan bireylerin, enstrüman çalmaktan kaynaklanan fiziksel rahatsızlıkları söz konusu ise, bunların ses eğitimine ve ses organlarına olası etkileri, enstrüman eğitimcileri ile yapılan görüşmeler ile daha öncesinde belirlenmeli ve ona göre bir yöntem belirlenmelidir..

Enstrüman eğitimleri sırasında bedensel farkındalık bilinci edinmeden, yanlış postür ve yanlış nefes tekniği ile enstrüman çalmaya çalışmak ne yazık ki sadece olumsuz tepkimelere yol açacaktır.

Bu nedenle vücudu iyi tanımak ve sesin oluşumunu kavramak bir müzisyen ya da bir müzisyen adayı için olmazsa olmazlardandır.

Doğru bir postüre sahip olmamak, şarkı söylerken ses tellerinin optimal bir şekilde işlevlerini yerine getirmelerine engel olur. Ses eğitiminin başarılı olabilmesi için vücudumuzda gereksiz kasılmaların olmaması ve kaslarımızın tam bir esneklik içinde hareket etmesi gerekir. Şarkı söyleyen kişinin ruh hali de gerginlikten uzak olmalıdır. Şarkıcı için duruş ile ilgili verilen katı bilgiler şarkıcının daha çok gerilmesine yol açabilir. Böylece şarkıcıdan beklenen esneklik gerçekleştirilemez. Oysa şarkıcı sahnede rolünü gerçekleştirirken pozisyondan pozisyona girecektir.

Beden Üzerine Etkileri

Konuyla alakalı olarak, “Bedensel Farkındalığın Yolu” kitabını Türkçeye çeviren A. Serap Avanoğlu – Ullrich’in belirttiğine göre Feldenkrais yönteminin (Feldenkrais Metodu hareket yoluyla bedensel farkındalık olarak tanımlanır. Bedenin iki genel işleyişi vardır. Biri evrensel işleyiş: Dünyadaki her bireyin iskelet kas sistemi, iç organları, beyni, tüm fonksiyonları aynı şekilde işler, bireyden bireye değişiklik göstermez. Diğer işleyiş ise bireysel işleyiştir: Kişinin karakterini oluşturan tüm boyutlar sosyolojik, psikolojik ve fizyolojik özellikleri) yararları şunlardır. Aşağıdaki alanlarda gelişme, büyüme, kolaylaşma görülür.

Özgüven, öz kabul, bağımsızlık, sorumluluk

Öğrenme yeteneği

Hareket yeteneği

Algılama, düşünme

Bağlantı kurabilme, sentez yapma

Dayanıklılık, başarı, sağlık ve canlılık

Esneklik

Mekân duygusu

Kinestetik duygu

Özalgı

Bilinçlilik

Netlik, doğrudanlık, ahenk

Nefes

Bedenin duruşu

*beden farkındalığı eğitiminin yalnızca tiyatro, dans, spikerlik, enstrüman eğitimi ve opera alanında çalışanlar için değil herkes ve her meslek için son derece gerekli bir bilinçlilik olduğunu söyleyebiliriz.

Vücudumuz bizim ilk ve en güzel enstrümanımız! Onu en iyi biçimde muhafaza etmemiz ve onu tanımamız gerekir. Tüm bunları yaptıktan sonra en güzel melodileri yine ondan çıkaracağımız aşikâr…

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direk sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

+ Telefon – Sabit: 0232 368 88 08    / Sabit telefonumuza 12.00 ile 20.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz.

+ Telefon – Mobil: 0507 95 96 333   / Mobil telefonumuza  9.00 ile 23.00 saatleri arasında ulaşabilirsiniz, veya istediğiniz her saat sizi aramamız için mesaj bırakabilirsiniz.
+ Whatsapp: 0507 95 96 333
+ Mail: msn@erturgutsanatmerkezi.com

Sosyal Medya:

+ Twitter: www.twitter.com/ErturgutSanat
+ Instagram: 
www.instagram.com/ErturgutSanat
+Facebook: 
www.facebook.com/ErturgutSanat  + Youtube: www.youtube.com/ErturgutSanat
Foursquare: Erturgut Sanat
Skype: erturgutsanat (online dersler için)
+ Grup: Erturgut Sanat
+ Android Uygulama: Erturgut Sanat

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir