Elektro gitar çalabilmek için daha önceden gitar dersi almış olmak gerekmemektedir. Klasik ve akustik gitar tınılarının yumuşaklığı ve sesinin azlığı nedeniyle orkestra müziğinin büyük kitlelere ulaşmasının gerekliliğinden, kalabalık ve gürültülü yerlerde sesini duyurmak ihtiyacından elektrogitar sistemi doğmuştur. 1920 yılında Eddie Durham isimli müzisyen gitar gövdesinin içine elektrikli metal bir sistem yerleştirdi. O yıllarda RCA ‘ nin ürettiği anfileri gitara adapte eden Les Paul ilk elektrogitarın temellerini atmış oldu.

Bu sistemde icracının telleri titreştirdiği anda elektrik akımı yoluyla anfi denilen ses sistemlerine giden tınılar daha gür daha canlı duyulmaya başlandı. Sesler bu şekilde istenildiği derecede büyütülüyor ya da küçültülüyordu. 1934 yılında Lloyd Loar isimli mühendis gövde yerine tellerin titreşmesinin önemini vurgulayarak elektrik sisteminin yerini değiştirdi. Ortaya çıkan sesler akustik ve klasik gitarı çağrıştırsa da böylelikle müzik literatürlerine yeni eklenen enstrümanın adı; elektrogitar ‘ dı.

Orkestralarda solist çalgı ve melodinin baskın olarak duyulmasını sağlayan zaman zaman yumuşak tınılarıyla da kullanılan elektrogitar uzun yıllardır yerini hiçbir enstrümana kaptırmamıştır. Elektrogitarın mucidi sayılan Les Paul Gibson firmasından olumsuz yanıt alınca arkadaşı Leo Fender ‘ le sağlam gövdeli solid body elektrogitarlar üreterek büyük ticari başarı sağladılar. 1950 yılında akustik tınısı olmayan Telecaster modelini geliştirerek parlak tonlu kendine özgü tınısı olan Fender modeli kabul gördü. 1950 ‘ li yıllarda Rock ‘ n Roll akımıyla birçok firma tarafından ucuz üretilen elektrogitarlar genç kuşağı sarmalamıştı. 1955 yılında Blues ve R&B müziğinde yer alan Muddy Waters ve Howlin Wolf gibi müzisyenler elektrogitarın zengin tınısında hızla değişen ve gelişen bir müzik akımını yaratıyorlardı. Elektrogitarın yayılışı hızla sürerken 1955 ‘ te bir grup Philipps stüdyolarında kayda giderken araçlarının ani fren yapması nedeniyle anfilerini yola düşürürler. Hasarlı anfilerle parçalarını çalmaya başlayan grup bozuk (distorted) seslerle karşılaşırlar.

Ancak kulağa hiçte kötü gelmeyen bu sesleri Rocket 88 isimli albümde kullanarak ilk distorted gitarlı albümü oluştururlar ve müzik piyasasında o dönem bir numaraya yükselirler. Country ve R&B müziği ile o dönemde Elvis Presley, Chuck Berry gibi dev yıldızlar elektrogitarlı müzikle ortaya çıkarlar. Gruplar çıkışlarını elektrogitarla yapar ve onların desteklediği melodiyle orkestra yoluna devam ederdi. Dönemin önemli düzenlemelerini elektrogitar ve vokal üzerine yapan Buddy Holly Fender Rock Bandının temellerini atmıştır. Bo Diddly gelişmiş ekoteknikler yaratarak kayıtlarda üstün performanslar sağladı. Bu dönemde The Rolling Stones ve Animals gibi gruplar Diddliy ‘ in performansını örnek aldılar.1960 ‘ larda Guitar Slim, Buddy Guy ve Otis Rush yeni bir akım geliştirmek isteyip elektrogitarı daha yüksek volümle ve distorted ‘ lı kullanınca plak şirketleri tarafından ‘ gürültülü ‘ bulunarak kabul görmez. Jimi Hendrix bu akımın öncüleri sayesinde bu çalışmayla büyük bir çıkış yapar. Fender 1954 yılında elektrogitarda tremolo kolunu uygulayarak büyük bir buluşu daha gerçekleştirir. 60 ‘ lı yıllara kadar elektro gitarlarla Amerika ‘ da yapılan bu müzik yayılışıyla İngiliz müzisyenleri de etkiler. John Mayall, Keith Richards, Eric Burdon elektrogitar müziğinin İngiltere ‘ deki öncüleri olurlar.

Chuck Berry ve Buddy Holy ‘ den etkilenen Beatles grubu Lennon- Mc Cartney imzalı bestelerinde R&B eserlere de yer vermiştir. Rock band niteliğindeki grup iki elektro, bir bas ve davulla birçok benzer gurubun doğuşuna da örnek oldu. Ed Sullivan ve Harrison gibi önemli müzisyenlerin kullandığı Gretsch marka elektrogitar o dönem yüzlerce satılmıştı. 1960 yıllarının sonundan günümüze elektrogitar akımı ile müzik teknolojisinde büyük adımlar atıldı.