İnsanların sanata dair en büyük hayallerinden biri iyi bir tiyatro, sinema ya da dizi oyuncusu olmaktır. Bu hayaline bir yerden başlamak isteyen insanlar için de pek çok sanat merkezi Oyunculuk Kursu adı altında kurslar açmaktadır.

Tiyatro bilgileriyle ilgili soruların cevapladığı video için tıklayınız.

Özellikle İzmir gibi büyük şehirlerde pek çok sanat merkezi insanlara oyunculuk eğitimi vermek için beklemektedir. Peki bu kadar kurs arasında seçim yapmak için nelere dikkat edilmelidir?

En hızlı oyunculuk kursu ya da en iyi oyunculuk kursu hangisidir diye mi aramalıdır yoksa gerçekten profesyonel oyunculardan eğitim almak mı asıl önemli olandır?

Tiyatro Kursu

Erturgut Sanat Tiyatro Kursu

Öncelikle iyi bir oyunculuk eğitimi almak için, bu alanda Güzel Sanatlar Eğitimi almış profesyonel eğitmenler ile çalışmak birincil şarttır.

Pek çok sanat merkezi, bu konuda yetkinliğe sahip olmayan eğitmenler ile çalışmakta ve bu nedenle gerekli eğitimi de verememektedir.

Ancak yalnızca iyi bir eğitmen ile çalışmak da yeterli değildir. Kurs kapsamında, oyunculuk adına öğrenilmesi ve uygulanması gereken belli başlı adımlar vardır.

İyi Bir Tiyatro Eğitimi Nasıl Olur?

Bu adımlar hem iyi bir oyuncu olmak için hem de temelden eğitime sağlam başlayarak ileride üstüne katacağınız her şeyi doğru sırayla ilerletebilmek için önemlidir.

Tiyatro kırmızı perde

Tiyatro Eğitimi Nasıl Olmalı?

1 – DOĞAÇLAMA

Oyunculuk eğitiminin temel taşlarından biri doğaçlama eğitimidir. Doğaçlama belirli bir durum ya da başlıktan yola çıkarak metne bağlı kalmadan yapılan oyunculuk çalışmasıdır.

Sözlü ya da sözsüz olan bu çalışmada, akışın belirli bir bölümü ya da kanavası eğitmen tarafından verilir.

Oyunculuk eğitimi alan kursiyerler bu kanava ya da akıştan yola çıkarak beden dili ve kimi zaman repliklerle hikayeyi tamamlamaya çalışırlar.

Tek kişilik doğaçlamalarda kişi kendini ifade etme konusunda gelişirken, grup doğaçlamalarında da birlikte, senkronize hareket etme, spontane olarak tepki verme yeterliliklerini arttırırlar.

Doğaçlama eğitimini iyi alan kursiyerler, karakter yaratma, role çalışma v.b. konularda belirli bir aşamaya kadar kendilerini geliştirmiş olacaklardır.

2 TİRAT

Tirad çalışması hem Güzel Sanatlar Fakültesi hazırlık sınıfları için hem de hobi amaçlı oyunculuk eğitimi alan kursiyerler için vazgeçilmez bir çalışma konusudur.

Genelde klasik metinlerden alınan uzun monologlar ile yapılan tirat çalışmasında kursiyerler kendilerine verilen monologları hem ezberleyerek hem de role uygun bir karaktere bürünmeye çalışarak sahnelerler.

İyi bir eğitmen kursiyere bu anlamda ufuk açıcı teknikler ve sıçrama noktaları vermekle yükümlüdür.

Oyunun nasıl incelenmesi gerektiği, karakterin nasıl hayat bulacağı konusunda yardımlar, kursiyere hem teorik hem de pratik olarak tiradı hayata geçirmekte katkı sağlayacaktır.

3 – METİN ÇALIŞMASI

Tiyatro metin çalışması tiyatro eğitiminin en önemli kısımlarından biridir.

Özellikle sınıf çalışmalarında, karşılıklı sahneler ve bütün bir metne hakim olarak çalışmak oyunculuk yolunda ilerleyen kursiyerler için kontrol altında bütün süreci deneyimleme şansı vermektedir.

Bu çalışmalarda genellikle metin sınıfın mevcudu, kadın – erkek sayısı ve ortak zevklere göre seçilmelidir.

Ayrıntılar için bize ulaşabilirsiniz

Yalnızca 3 aşamasından kısaca bahsettiğimiz tiyatro kursu içeriğini çok daha ayrıntılı ve her bir kursiyerle birebir çalışan Erturgut Sanat Merkezi, hevesle bu yola çıkan insanların en büyük destekçilerinden biridir.

Erturgut Sanat Merkezi tiyatro kursu ile ilgili daha detaylı bilgi almak linki incelemenizi tavsiye ederiz. https://erturgutsanatmerkezi.com/tiyatro-kursu-izmir/