Erturgut Sanat ailesi olarak bugün sizler için müzik tarihinin en güzel eserlerinden biri olan Beethoven’ın Ay Işığı Sonatı Hikayesini ele alacağız.. Piyano çalan hatta bir şekilde müzikle ilişkisi olan herkesin ortak olarak kabul edebileceği bazı gerçekler vardır. Bu gerçeklerden biri de dünya müzik tarihinde zamanını aşmış ve çağının ötesine ulaşmış sanatçılardan birinin de  Ludwig van Beethoven olduğudur. 

Bu nedenle biz de bugünkü yazımızda ölümsüz bir müzisyen olan Beethoven’ın adıyla birlikte anılan ölümsüz eserlerinden biri olan Ay Işığı Sonatı’nın hikayesine yakından bakmak istedik. 

Eğer siz de bu hikayeyi merak ediyorsanız hiç vakit kaybetmeden okumaya devam edin…

Piyano Kursu hakkında ayrıntılı bilgi için Buraya Tıklayın..

Neden Ay Işığı Sonatı?

Beethoven’ın Ay Işığı Sonatı Hikayesi

Ludwig van Beethoven’ın en önemli eserlerinden biri olan  C # Minor’daki 14 numaralı Piyano Sonatına, “Ay Işığı Sonatı” adını aslında kendisi vermemiştir. Bu isim 1832’de, Beethoven’ın ölümünden beş yıl sonra, Ludwig Rellstab adlı bir Alman müzik eleştirmeni tarafından sonatın ilk hareketinin Lucerne Gölü’ndeki ay ışığının yansımasını hatırlattığı duygusunu yayınlamasından sonra ortaya çıkmıştır. 

Sonatın Yazılma Hikayesi

Beethoven’ın Ay Işığı Sonatı Hikayesi

Beethoven’ın bu sonatı yayınladığı yıl olan 1802’de, neredeyse Romantik dönemin zirvesine düşen bir yıldı. O zamanlar, Beethoven otuz iki yaşındaydı ve zaten işitme kaybından muzdaripti. Ancak hayatının bu aşamasında, artan sağırlığı günlük işleyişini engellemedi ve henüz halk tarafından bilinmiyordu ya da fark edilmedi. 

Ayrıca Ay Işığı Sonatı Beethoven’ın görevlendirilmeden yazdığı ve tamamen kendi izlerini taşıyan birkaç sonatından biridir. Bu nedenle ısmarlama eserlerden karakteristik olarak da farklılıklar görmek mümkündür. 

Ay Işığı Sonatı’nın Yapısı

Beethoven’ın Ay Işığı Sonatı Hikayesi

Beethoven’ın Ay Işığı Sonatı’nı yayınladığı zamana baktığımızda, bestelerde genel bir izlek olduğunu fark ederiz. Klasik sonatların çoğu, hızlı bir ilk hareket, ikinci yavaş hareket ve hızlı üçüncü hareket modelini izledi. Bununla birlikte, ay ışığının ilk hareketi yavaş, ikinci hareket biraz daha hızlı ve son hareket öfkeyle hızlıdır. Buna rağmen büyük beğeni toplayan Ay Işığı Sonatı, belki de Beethoven tarafından yazılmasaydı büyük eleştirileri de birlikte getirebilirdi.

Ay Işığı Sonatı, özellikle giriş bölümü pek çok müzisyen tarafından aşina olunan bir sonattır. Ancak bununla birlikte çalması tahmin edilenden çok daha zordur. Bunun temel iki sebebi Beethoven’ın müzikal dehası ile ince ince işlenmiş notalarının olması ve bir diğer yandan sonata hayat verecek bir ruh yapısına sahil olunması gerektiğidir. 

Daha Fazlası İçin Bize Ulaşın

İzmirde yapılan sanat etkinliklerine, galerilere, konserlerine ve daha fazla kültür sanat haberlerine sitemizin blog sekmesini takip ederek ulaşabilirsiniz.

Daha fazla enstrüman bilgilerine ulaşmak için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz. Ayrıca kurslarımız hakkında ayrıntılı bilgiye ulaşmak için bizi 0507 95 96 333 numaralı telefonumuzu arayabilir ya da mesaj bırakabilirsiniz.

Aklınızda oluşan soru işaretlerini gidermek için direkt sanat merkezimize de gelebilirsiniz. Özellikle önceden arayıp randevu alarak ücretsiz bir şekilde hocalarımıza danışabilirsiniz. Deneme dersinde hangi sanat alanına yatkın olduğunuzu keşfedip kendinizi istediğiniz alanda geliştirebilirsiniz.

Erturgut Sanat Merkezine Nasıl Gelebilirim?

Sanat merkezimize İzmir’in her yerinden metroyla, otobüsle, vapurla ulaşım çok kolaydır. Karşıyaka dışından gelmek zor diye düşünmeyin sanat merkezimizin ulaşımı çok kolay, konumu da çok merkezidir.

İzmir’in neresinden isterseniz kolaylıkla gelebilirsiniz. Kaliteli bir eğitim istiyorsanız, mesafe bana uzak diye düşünmeden önce kesinlikle bir kez sanat merkezimizi ziyaret etmeli ve en azından bizimle bir kahve, bir çay içip sanat merkezimizde gerçekleşen eğitimler hakkında bilgi alıp, sıcak, samimi, eğlenceli sanat ortamımızı kendiniz görmelisiniz.

Karşıyaka Yelken Klübünün 300 metre, Bostanlı tarafına doğru  ilerisinde, halı sahaların çaprazında, Lion Kafe’nin yanında  zemin katta, Karşıyaka Yalı’ da sahilde yer almaktadır.

Aynı zamanda msn@erturgutsanatmerkezi.com mail adresimizden de bize ulaşıp hemen geri dönüş ile aklınızdaki soru işaretlerini giderebilirsiniz. Mutlu, umutlu, sağlıklı, sanat ve sağlıkla dolu günler dileriz..

Adres / Erturgut Sanat Merkezi Nerede?

Cemal Gürsel Caddesi (Yalı Caddesi) No: 426 Bayerler Apartmanı – Zemin Kat Daire. 1 Karşıyaka / İzmir

İzmir sanat kursları arasından, müzik kursu arayışında olanlar için, enstrüman çalıp, enstrüman kursu alıp yeni bir hobi edinmek isteyenler için, Erturgut Sanat Merkezi bir çok enstrümanın dersi sunıyor! İzmir müzik kursu bakımından çok şanslı bir yer, bir çok seçenek var! Siz de müzik kursu almak istiyorsanız Erturgut Sanat’a davetlisiniz, siz istekli olun ve gerisini bize bırakın!

Erturgut Sanat Ailesini her zaman ziyaret edebilirsiniz..